Jdi na obsah Jdi na menu
 


Emoční navigátor

16. 2. 2009
Je důležité si být vědom, že jakákoliv naše emoce vzniká následkem našeho rozhodnutí jí prožít. Ale dokud jsme v kolotoči myšlenek, je těžké se dostat k tomu uvědomění. V Kruhu srdce používáme pomůcku, které říkáme škála emocí, kde jsou jednotlivé pocity seřazeny podle své vibrace.
 
Škála emocí
 
Š Radost / Poznání / Svoboda / Láska / Vděčnost
T Vášeň
Ě Nadšení / Dychtivost / Optimismus
S Pozitivní očekávání
T Naděje
Í Spokojenost
-----------
N Nuda
E Pesimismus
Š Zdrcenost
T Pochybnost
Ě Starost
S Obviňování
T Zastrašení
Í Pomsta
   Nenávist / Vztek
   Žárlivost
   Nejistota / Vina / Nehodnost / Ubohost
   Strach / Žal / Deprese / Zoufalství / Bezmocnost
 
Jak se tahle škála používá?
 
Ptáme se sami sebe nebo v Kruhu srdce navzájem, jak se cítíme a hledáme své místo ve škále emocí, kde se právě nacházíme, žádná emoce není špatná, žádná není dobrá. Prostě je TAKOVÁ.
 
První krokem je tedy upřímné a otevřené přijetí aktuálního stavu. K tomu druhým lidem pomáháme tím, že i ostatní spontálně sdílejí, jak se právě cítí.
 
Dalším krokem je otázka, kam se chce dotyčný po škále emocí posunout, jakou vyšší emoci chce prožít, většinou není možné udělat skok hned z deprese do radosti, ale člověk si musí prožít několik mezistavů například zlost a pak naději. Je to jako výstup na horu, krůček po krůčku.
 
A vrcholným krokem je otázka, jak člověku můžeme pomoci tu změnu stavu dosáhnout, co chce pro to udělat nebo co chce prožít. A pak to společně vytvoříme.
 
To, co se při tomto procesu děje, je nepopsatelné, je to nepřenosný prožitek plný emocí. Chcete si vyzkoušet, jaké to je pohyboval se po té škále emocí? Chcete prožít ten vzestup vzhůru? A jaké to je dorazit až nahoru? Chcete prozkoumat své vnímání štěstí či radosti?
 
Pokud ano, tak Vás zveme do Kruhu srdce, kde máme ku pomoci ty druhé, proto jsme spolu, proto jsme jeden.
 
K čemu to je dobré?
 
Emoce jsou dar, máme je od stvořitele, protože nám mají pomáhat. Když je nepoužíváme či nevnímáme či si myslíme, že jsou k ničemu, odstříháváme se od něčeho podstatného.
 
Emoce mají být aktivně používány, nejen rozpoznávány a vstřebávány a ignorovány. K čemu nám skutečně slouží? Jsou naším navigačním systémem v životě, vedou nás situacemi k prožitku té nejúžasnější skutečnosti, kterou si dokážeme vysnít. Tenhle vesmír je holograficky propojený, ale lidé spíš věří horoskopům, než svým vlastním pocitů, přitom ty jsou základem toho, že se můžeme v životě dostat tam, kam doopravdy chceme.
 
Jak funguje emoční navigátor?
 
Vlastně velmi jednoduše. Jsme na světě proto, že chceme prožívat radost, lásku, štěstí, hojnost a k tomu všemu vede cesta radosti. A proto radost je jako střelka kompasu, když jdeme za radostí a odkláníme se od všech ostatních pocitů, jdeme po cestě za smyslem svého života, za tím, proč jsme tady.
 
Prvním pravidlem používání emočního navigátoru je vnímat v každé situaci své pocity, respektovat je. Pak se ptáme, jak můžeme danou situaci změnit způsobem, který nám přináší více radosti a méně těch ostatní pocitů s nižšími vibracemi.
 
Ta proměna situace je vlastně práce na realizaci našeho životního úkolu, tím plníme svůj inkarnační plán. Tohle dělat je vlastně to nejdůležitější, co máme a chceme v životě dělat.

 

A co když jsme prostě smutní? Když máme v sobě nějakou bolest, kterou jsme léta potlačovali a teď chce ven?

Každý pocit je OK, ale pak následuje druhá otázka, co s tím chcete udělat? Jaký jiný pocit chcete prožívat? Kam se chcete posunout po škále emocí?

Chcete to zkusit?


zdroj: www.cestydusi.cz

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář