Jdi na obsah Jdi na menu
 


MNOHASMYSLNOST

11. 2. 2009

Mnohasmyslnost-

- NĚCO OD BOFI

Vyvíjím se z pětismyslového člověka v člověka mhnohasmyslového. Mých pět smyslů tvoří smyslový systém určený k vnímání hmotné skutečnosti. Vnímání mnohasmyslové lidské bytosti hranice hmotné skutečnosti přesahuje a je schopno zaměřit se na rozsáhlejší dynamický systém , jehož součástí je i hmotný svět. Mnohasmyslová  lidská bytost dokáže pochopit a ocenit roli hmotné reality v širším rámci evoluce a dynamiku ,  která hmotnou realitu utváří a udržuje. Tato oblast není člověku vnímajícímu pěti smysly dostupná. A právě ona je zdrojem mých nejvyšších hodnot. Z její perspektivy má motivace těch , kdo vědomě obětují svůj život pro vyšší princip , smysl. Je pochopitelná měrou ,jaká se vnímání pětismyslového člověka vymyká. Všichni velcí učitelé lidstva byli nebo jsou mnohasmyslovými bytostmi.

Z hlediska pětismyslového člověka jsme sami ve vesmíru,který je hmotný. Z hlediska mnohasmyslové bytosti nejsme nikdy sami a vesmír je živoucí, vědomý , inteligentní a soucítící.  Z hlediska pětismyslové bytosti je hmotný svět nevysvětlitelnou danou, v níž se nevysvětlitelně vyskytujeme a musíme jí ovládat ,abychom přežili. Z hlediska mnohasmyslové bytosti  je hmotný svět školou pro všechny duše , které je společně vytvářejí a sdílejí, a vše, co se v něm odehrává ,prospívá jejich zkušenosti a učení. Z hlediska pětismyslového člověka nemají úmysly žádný důsledek , důsledky všech činů jsou pouze hmotné a ne každý čin  nás či druhé ovlivňuje. Z hlediska mnohasmyslového člověka je úmyslem každého činu ovlivněn důsledek , nás i druhé ovlivňuje každý čin a důsledky naších úmyslů dalece přesahují svět hmoty.

Ptám se. Co to znamená ,řekneme li , že existuje neviditelný svět, který je zdrojem našeho hlubšího chápání? Jaké asi budou důsledky poznání , že existuje říše ,jež není zjistitelná pěti smysly a přesto jí lze poznat  , zkoumat a pochopit prostřednictvím jiných lidských schopností?  Širší informační rámec umožňuje mnohasmyslovému člověku  pochopit rozdíl mezi osobností a duší. Moje osobnost je tou mojí částí , do níž jsem se v hmotném světě narodil, v niž žiji a která časem zemře. Být člověkem a mít osobnost je totéž. Moje osobnost stejně jako mé tělo , je dopravním prostředkem mého vývoje. Platí to pro každého člověka. Rozhoduje li se člověk nevědomě, nevědomě se i vyvíjí. Emoce strachu a násilí, charakterizuje lidskou existenci. Pouze osobnost  může cítit hněv strach , nenávist, lítost, hanbu, zklamání, lhostejnost, pouze osobnost může být cynická, a osamělá. Pouze osobnost může hodnotit, manipulovat, a zneužívat. Pouze osobnost může toužit po vnější síle.

Duše není pasivní či teoretickou entitou, která se nachází kdesi v prostoru hrudního koše.Je to pozitivní, smysluplná síla v jádru mého bytí. Je to součást mě samého.Jestli že mám duši pak se ptám. Čím je? Co je? Jaký vztah je mezi mou duší a mnou? Jak ovlivňuje můj život?Jakmile energii své duše rozeznám , tato energie začne pronikat do mého života a ovlivňovat jej.Jak mile začnu té energii sloužit,získám vnitřní sílu.To je cílem evolučního procesu, na němž se podílíme, a smyslem našeho života. Každá zkušenost kterou na zemi získám,napomáhá k tomu aby se moje osobnost spojila s mojí duší.

Převzato z http://monarcha.nazory.eu 

 
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář