Jdi na obsah Jdi na menu
 


Soucit a lítost

14. 12. 2009

Jaká je hranice mezi soucitem a lítostí?

Ta hranice neexistuje, jako u všech ostatních hranic je to jen iluzorní čára ve vzduchu. Lítost a soucit jsou dvě energie s rozdílnými vibracemi a učíme se s nimi pracovat.

Soucit je sou-cit, čili splynutí citů, jako lidé máme schopnost vnímat pocity druhých lidí a prožívat je ve svém těle jako vlastní, dokážeme se empaticky vcítit do druhého. Soucit je o přijetí těchto přicházejících energií, o akceptaci. Je to přímý prožitek. Je třeba si uvědomovat, že nemáme žádnou povinnost jakkoliv na tyhle energie reagovat, ale spousta lidí to z lítosti dělá. Litujeme druhé lidi, že prožívají to, co my cítíme, a vnímáme tyto prožitky jako špatné, bolestivé či těžké a chceme jim pomoci to změnit, ale to nejde, nemůžeme změnit druhé lidi. Jediného člověka, kterého každý může změnit, je on sám a jedině v sobě můžeme to utrpení změnit v lásku. A soucit nám umožňuje pak tu lásku vysílat k druhým. Když jednáme z lítosti, čili z pozice strachu a odpojenosti, nevěříme, že druhý člověk má dost síly ke změně své situace, a tak bereme druhým příležitost tu sílu v sobě objevit a použít. Pomoc je totiž po-moc, a touha pomoci je prostě touha po moci, při pomoci bereme druhým moc a činíme je bezmocnými či nemocnými, soucit je naopak vysíláním lásky.

Lítost je mocná uzdravující energie, uzdravuje zranění, která si neseme z minulosti. Ovšem minulost neexistuje, existuje jedině okamžik tady a teď a co se stalo v minulosti, nelze změnit, nelze to napravit, nelze to odestát. Jediné, co můžeme udělat, je změnit svůj postoj k těm minulým událostem, které nás stále bolí. Tak se také čistí karma a dostáváme se do okamžiku tady a teď, kdy karma už neexistuje. A to lze udělat právě pomocí energie lítosti a odpuštění. Ale je třeba si uvědomovat, že odpouštíme jen a pouze sami sobě a že ta lítost uzdravuje jen nás, nikoho jiného ani nemůže, protože nemáme moc změnit druhé lidi. Ale když rozpustíme v sobě ty staré bolesti a proměníme je na lásku, je láska to, co vyzařujeme a co druzí lidé z nás vnímají. Je mi to líto (omlouvám se), prosím odpusť, děkuji, miluji. To jsou čtyři energie, které nás proměňují. Prosbou o odpuštění přijímáme zodpovědnost, energií lítosti uzdravujeme, poděkováním tvoříme rovnováhu a láskou budujeme Novou Zemi.

Autor: Ilumauir
Zdroj: www.cestydusi.cz
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář